Description for image 2Description for image 1Description for image 3Description for image 4Description for image 6Description for image 5

e-Ügyintézés

Soltszentimre község tulajdonában lévő épületek energetikai fejlesztése

Projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00067
Projekt címe: Soltszentimre Község Önkormányzata tulajdonában lévő épületek energetikai fejlesztése
Kedvezményezett:Soltszentimre Község Önkormányzata
Megvalósítási helyszínek:

Polgármesteri Hivatalnak épülete (Hősök tere 1.)
Óvoda épülete (Szentimre utca 23.)
Támogatás összege: 88 860 000 Ft
Összköltség: 117 397 539 Ft
Projekt megvalósításának kezdete: 2018.11.07.
Projekt fizikai befejezése: 2021.04.30.


A projekt célja: A projekt célja több önkormányzati tulajdonú épület energetikai korszerűsítése. A Közös Önkormányzati Hivatalnak is helyet biztosító Hősök tere 1. szám alatti épületegyüttes szabadon álló egyemeletes, alápincézetlen, nyeregtetős épület kivitelezési ideje ismeretlen, több ütemben épült az 1900-as évek elejétől. A Közösségi ház és Könyvtár épületrész későbbi építési idejű, épületszerkezetei is korszerűbbek. A Szentimre utca 23. szám alatti, önkormányzati fenntartású óvoda „L” alaprajzú, szabadon álló egyemeletes, alápincézetlen, nyeregtetős épület. Kivitelezési ideje ismeretlen, némi támpontot az anyaghasználat és a falvastagságok tudnak nyújtani. Az épület utcai része régibb építési idejű, sárba rakott tégla alapokra készített vályogfal, feltételezhetően a múlt század első felében épült. A hátsó, délnyugati szárny újabb építésű, feltételezhetően beton sávalapokon készített lyukacsos tégla, forró bitumenolvadékba fektetett, korhadóbetétes bitumenes vékonylemez talajnedvesség elleni vízszintes falszigeteléssel. Az épületek jelenleg nem felelnek meg az energiatakarékosság feltételeinek: hőszigeteléssel nem rendelkeznek, a fűtési rendszerek és a nyílászárók elavultak, energiahatékonysági mutatói rosszak, az épületek energetikai besorolása jelenleg II, illetve JJ. Az épületek fenntartása nagy energia-vesztességgel és magas költségekkel jár az önkormányzat számára.

A projekt tartalma: A tervezett fejlesztés során megvalósul az épületek homlokzati és födémszigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszerek teljes korszerűsítése, valamint az épületek projektarányos akadálymentesítése. A közös önkormányzati hivatal egyes épületrészeinél utólagos vízszigetelés elvégzése is indokolt.

A projekt várható eredménye: Az energiahatékonysági korszerűsítés révén mérséklődnek az épületek fenntartási költsége, valamint csökken a fajlagos energiafelhasználás, mely közvetve hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és a felhívás célkitűzéseihez is. A projekt fő eredményei: - Üvegházhatást okozó gázok csökkentése: az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése: 76,73 t CO2/év; - Energiahatékonyság: A középületek éves primerenergia-fogyasztásának csökkenése: 310 675,92 kWh/év; - Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energia felhasználás csökkenés: 1 032,93 GJ/év; - A megújulóenergiatermelés további kapacitása: 9,5 kWp napelemes rendszer; - A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség:34,20 GJ.

Megvalósult állapot rövid bemutatása:

A projekt célja a polgármesteri hivatalnak otthont adó Hősök tere 1. szám alatti ingatlan és a Szentimre utca 23. szám alatti önkormányzati óvodaként funkcionáló épületek energetikai korszerűsítése volt, mely által energia és költséghatékony működés valósult meg. Az épület kedvezőtlen energiahatékonysági mutatókkal bírt, hőszigeteléssel nem rendelkezett, a fűtési rendszere és a nyílászárói elavultak voltak.

A fenti hiányosságok, valamint az épület energetikai korszerűsítésére tett fejlesztési elképzelések megvalósítása érdekében került benyújtásra a pályázat még 2017. évben. A projekt 2021.04.30-as záródátummal sikeresen megvalósult. A polgármesteri hivatal épülete HH (gyenge) energetikai minőség szerinti besorolásból CC (korszerű) besorolást kapott az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően, míg az óvoda épülete II (rossz) kategóriából BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő) kategóriába került.

A fejlesztés keretében megvalósult a külső határoló szerkezet megvalósítása. A homlokzat 16 cm-es EPS hőszigetelést a padlásfödém 20 cm-es ásványgyapot a lábazat pedig 10 cm-es XPS hőszigetelést kapott. A meglévő korszerűtlen nyílászárók korszerű, modern nyílászárókra kerültek lecserélésre, ezzel téve teljessé az épület hőszigetelésének egészét.

A fűtési rendszer modernizálás keretében a teljes fűtési csőrendszer, valamint a hőleadók cseréjére került sor, továbbá termosztatikus szelepek kerültek felszerelésre. Megvalósult mindkét épület projektarányos akadálymentesítése is.

Telepítésre került továbbá egy háztartási méretű, fotovillamos rendszer a saját villamosenergia igény fedezésére, amely 9,5 kW inverter teljesítményű napelemes rendszer az óvoda tetőszerkezetére.

Az energiahatékonysági korszerűsítés révén mérséklődött a két épület fenntartási költsége, az üvegházhatást okozó gázok (ÜHG) kibocsátása, valamint a projekt hozzájárult a megújuló energia részarányra vonatkozó kötelezettségek, az EU 2020-as célok tagállami teljesítéséhez.


Térkép elérhetősége: https://terkep.fair.gov.hu/


Sajtómgjelenés: https://keol.hu/kecskemet-bacs/onkormanyzati-epuletek-energetikai-korszerusitese-soltszentimren


Képek: